"Розколоте небо". Відгук книгаря і читача

В пам’ять жертв Голодомору пропонуємо прочитати книги Світлани Талан, зокрема

«Розколоте небо», яка нікого не залишить байдужим

Розпочинаючи читати роман «Розколоте небо», я навіть не підозрювала, наскільки сильно він на мене вплине... Звісно, переглядаючи відгуки інших поціновувачів роману, я знала, що твір схожий на «Жовтого князя» Василя Барки та на «Марію» Уласа Самчука, але навіть не підозрювала, що «Розколоте небо» Талан я поставлю в один ряд з вищезгаданими творами.
...Країна стоїть на порозі змін – колективізації, спільного ведення господарства. До влади прийшли люди, які не мають уявлення, що робити із землею та хазяйством. Задача одна – виконати план будь-якою ціною. Пафосні лозунги, гарні заклики про світле майбутнє не мали впливу на сім’ю Чорножукових, які все своє майно здобули завдяки каторжній праці з сірого ранку до чорної ночі на своїй землі… Їх за це власний син зрікся та прозвав куркулями.
Селяни ще не знають, що таке голод, але смерть уже розправила свої крила над їх домівками.
Головна героїня роману - Варя Чорножукова – татова Ластівка, яка, за порадою батьків, вийшла заміж за нелюба, залишивши мрії про спільне життя з коханим Андрієм. Але зараз усе це стає абсолютно не важливим. Головне – врятувати діточок від голодної смерті.
На сторінках роману є все, що притаманне життю: дівочі переживання, зрада подруги, яку Варя називала сестрою, батьківські переживання за своїх дітей, а ще… смерть близьких, рідних та люблених… і це найстрашніше…
Мені було важко читати про те, як мінімальні запаси харчів люди ховали у свіжих могилах, як матері віддавали дітей до дитячих притулків (їх там годували, а це, для діточок, є шансом вижити), як маленька Сонечка померла з погризеною власною рукою в маленькому ротику...
Зараз у сучасного читача ці картини викликають шок… і навіть важко уявити, що усе це відбулося з нашими прадідами.
Після прочитання цієї книги починаєш замислюватися та переосмислювати своє життя…
Ви читали цю книгу?

Олена ГОРОБЕЦЬ

Підготувала Наталя БАБ'ЯК,
керівник мережі книгарень Видавництва Львівської політехніки

Книжку "Розколоте небо" Ви знайдете у мережі книгарень Видавництва Львівської політехніки