Листівки: відколи їх дарують? І чи дарують досі?

За однією з версій, ця традиція започаткована в Стародавньому Китаї, де два тисячоліття тому в перший день після святкування Нового року було прийнято вітати картками червоного кольору тих, кого не вдалося побачити на святі. Напередодні свята господар дому вішав мішечок біля дверей спеціально для цих карток, на мішечку було написано: «Вибачте, що особисто взяти не зможу».
Друга версія – підтверджена фактами і роками, про те, що традиція дарувати один одному листівки з’явилася в Англії. У 1794 році англійський художник Добсон намалював першу різдвяну листівку і вручив її одержувачу особисто в руки. Першу вітальну листівку відправив поштою в 1843 році Генрі Коул. Відтоді почалося активне поширення новорічної листівки.
Та попри те, що традиція обдаровування листівками така давня, у наші дні вона занепадає. Паперову листівку, із писаними від руки теплими побажаннями добра, витісняють графічні або рухомі картинки, надіслані миттєво через інтернет.
Коли востаннє Ви самі вибирали, підписували, дарували чи надсилали паперове вітання до свята? Давно? Виправляйте ситуацію і поспішайте знайти листівки для новорічних вітань своїм друзям, колегам та рідним. У мережі книгарень Видавництва Львівської політехніки листівку зможе знайти для себе кожен!

…На австрійських листівках зображають традиційні символи щастя: чотирилисник конюшини, сажотруса, свинку. На англійських – теж традиційно – гостролист і Санту. А ми пропонуємо Вам наші, українські, листівки.