Кічура Д. Б. Синтез та властивості вуглеводневих олігомерів, модифікованих малеїновим ангідридом

УДК 667.621.6+678.74+67.08
Д. Б. Кічура
Національний університет “Львівська політехніка”,
кафедра технології органічних продуктів
СИНТЕЗ ТА ВЛАСТИВОСТІ ВУГЛЕВОДНЕВИХ ОЛІГОМЕРІВ, МОДИФІКОВАНИХ МАЛЕЇНОВИМ АНГІДРИДОМ
© Кічура Д. Б., 2016
Вивчено вплив температури процесу, а також кількості модифікатора або мономеру на синтез вуглеводневих олігомерів. У результаті експериментальних досліджень встановлено основні закономірності та визначено оптимальні умови перебігу процесу: температура 453 К, кількість модифікатора 15 % мас., тривалість 6 год. Синтезовані олігомери можна використовувати як замінники дорогих та дефіцитних продуктів природного походження, наприклад, рослинних олій, каніфолі. Побічні продукти виробництва олігомерів також знаходять широке застосування.
Ключові слова: олігомер, фракція, вуглеводнева смола, малеїновий ангідрид, мономер, ініціатор, олігомеризація.

D. B. Kichura

THE SYNTHESІS AND PROPERTIES HYDROCARBONS
OLYGOMERS MODIFIED MALEINIC ANHYDRIDES

© Kichura D. B., 2016

Article is devoted to the study of influence of the process temperature and also the quantity of modifiers or monomers. The major features and optimal conditions of the process were determined. The investigation of the process in the medium of the inert gas – argon under the following process conditions: temperature – 453 K and quantity of modifiers (comonomers) – 15 % wt., time – 6 hours was carried out. The synthesized olygomers are used as substitutes of expensive and deficient products of natural origin, for example, of oils and rosin. The by-products, namely distillates, are used as solvents in lacquer–paint industry and as a component of boilers.
Key words: oligomer, fraction, petroleum resins, maleinic anhydride monomer, initiator, oligomerization.

Література – 6