Гузьова І. О., Атаманюк В. М., Кутянська K. В., Халанія O. M. Зменшення енергетичних затрат процесу сушіння у виробництві цукатів з груш.

UDC 66.047
І. О. Huzova, V. M. Atamanyuk, К. V. Kutanska, O.M. Halanyia

REDUCING OF ENERGETIC COSTS FOR DRYING PROCESS
FOR CANDIED PEARS PRODUCTION
© Huzova І. О., Atamanyuk V. М., Kutanska K. V., Halanyia O. M., 2016
The article investigates changes of temperature conditions for the drying process in the candied pears production. Experimental study on heat transfer and candied pears drying kinetics under different temperatures was conducted. Feasibility of the candied fruits drying process under temperatures equal to the temperature of the hot thermal agent is experimentally confirmed. According to calculations of the heat balance were calculated amounts of energy accumulated by pears layer and energy required to evaporate moisture. It was determined that reduce of energy costs for candied fruits drying is achieved by final drying at ambient temperature
Key words: candied pear, drying, temperature conditions, kinetics, heat balance.
REDUCING OF ENERGETIC COSTS FOR DRYING PROCESS
FOR CANDIED PEARS PRODUCTION
© Huzova І. О., Atamanyuk V. М., Kutanska K. V., Halanyia O. M., 2016
Досліджено зміни температурних режимів процесу сушіння у виробництві цукатів з груш. Проведені експериментальні дослідження з теплообміну та кінетики сушіння цукатів з груш за різної температури. Експериментально підтверджено доцільність проведення процесу сушіння за температур цукатів, що дорівнюють температурі гарячого теплового агенту. Згідно з тепловим балансом розраховано кількість енергії, накопиченої шаром груші, та необхідної енергії для випарювання вологи. Встановлено, що зменшують енергетичні затрати на сушіння досушуванням цукатів за температури навколишнього середовища.
Ключові слова: груша, цукат, сушіння, температурні режими, кінетика, тепловий баланс.

Література – 15.