Б. Б. Паляниця, В. Р. Олійник, В. М. Бойко. Дослідження річних змін зенітної тропосферної затримки за даними українських метеостанцій

УДК 528.28:629.783
Б. Б. ПАЛЯНИЦЯ, В. Р. ОЛІЙНИК, В. М. БОЙКО
Кафедра вищої геодезії та астрономії, Національний університет “Львівська політехніка”,
вул. С. Бандери 12, Львів, Україна, 79013, ел. пошта: pal-bb@ukr.net, oliynyk5561@gmail.com
ДОСЛІДЖЕННЯ РІЧНИХ ЗМІН ЗЕНІТНОЇ ТРОПОСФЕРНОЇ ЗАТРИМКИ
ЗА ДАНИМИ УКРАЇНСЬКИХ МЕТЕОСТАНЦІЙ
Мета. Метою дослідження у цій роботі є визначення складових зенітної тропосферної затримки для різних станцій на території України та порівняння їх між собою. Методика. Під час визначення тропосферної затримки її отримують як суму сухої та вологої складових. Розрахунки складових зенітної тропосферної затримки проводилися інтегральним методом за даними аерологічного зондування атмосфери. Оскільки суха складова є більш прогнозованою, то важливо було встановити вплив вологої складової на сумарну поправку, яка є чутливішою до зміни метеорологічних параметрів. Результати. Для обчислення складових тропосферної затримки використано дані аерологічного зондування атмосфери, отримані на території України, зокрема на метеорологічних станціях Львів, Київ, Одеса і Харків протягом 2015 року. Ці дані доповнювалися до верхньої границі нейтральної атмосфери даними Стандартної моделі атмосфери (СМА-81). На основі отриманих атмосферних профілів проводились обчислення сухої та вологої складових зенітної тропосферної затримки. У результаті обчислень отримано графіки зміни величин сухої та вологої складових, що дають змогу порівняти особливості та характер цих змін протягом річного періоду на різних станціях. Наукова новизна. Сьогодні дослідження зміни тропосферної затримки у результати ГНСС-вимірів зали¬шається актуальним, оскільки пов’язане із питанням точнішого врахування впливу тропосфери на супутникові виміри, а відповідно й на підвищення точності визначення координат пунктів на поверхні Землі. Актуальність роботи полягає у тому, що сьогодні остаточно ще не сформульований цілісний підхід до вра¬хування регіональних кліматичних особливостей чи то станів тропосфери і відповідного їхнього врахування під час обчислення величини затримки. Практична значущість. Отримані результати можуть бути використані для побудови регіональних моделей зміни тропосферної затримки, а також для прогнозування впливу тропосфери на ГНСС-виміри. Побудовані графіки зміни значень зенітної тропосферної затримки дали можливість оцінити її зміну протягом річного періоду, а також порівняти значення на різних станціях.
Ключові слова: вплив тропосфери; тропосферна затримка; інтегральний метод визначення тропосферної затримки; ГНСС-виміри.

Література – 15.