Новинка мережі книгарень Львівської політехніки: збірка бойківських легенд і переказів

Книжка "Легенди, бувальщини та оповідки з Турківщини" зовсім недавно – наприкінці травня – вийшла у світ у видавництві "Срібне слово". Упорядник книжки – музикант і педагог Петро Зборовський. Ще його називають Карпатським Подорожником. Обидва ці імена добре відомі тим, хто цікавиться сучасною етнографією і фольклором.
Родом Петро Андрійович з Миколаєва, що над Чорним морем. Усе доросле життя працює в містечку Турка над Стриєм, а в вільний час мандрує горами, записуючи від старих людей історії, моторошні й чудові. Тут забобон дивовижно просто уживається поряд з вірою в Бога, домовички-годованці, відьми, перевертні на кожному кроці втручаються в людську буденність. З-під землі вночі бамкають церковні дзвони. Звіздарі сперечаються зі священиками. Скрипка слухається тільки старої циганки, замовкаючи в чужих руках. Сусідки сваряться навіть після смерті. Люди, яким набридла сваволя підприємливих зайд, будують прообраз громадянського суспільства у своєму маленькому глухому селі…
Ті історії давні, як гори. Як люди, котрі там живуть віками і вперто сповідують віру в любов, силу людської волі, чистоту і щирість намірів.
Книжка напевно промовлятиме до душі кожного, хто родом із тих дивовижних країв на межі Галичини і Закарпаття. І напевно що не одного спонукає податися в мандри львівськими Карпатами – в пошуках витоків Стрия і Дністра, у сподіванні пригод, відкриттів і – чом би й ні? – чарів.