Львівська політехніка. 200 років історії – у текстах, фотографіях, картинах, аудіо та відео

2016 року Національний університет «Львівська політехніка» відзначив поважний 200-літній ювілей. Свій літопис Політехніка – один з найстаріших навчальних закладів сучасної України – веде від створення 1816 року у Львові Цісарсько-королівської реальної школи.
З нагоди ювілею в нашому Видавництві вийшли п’ять видань, присвячених історії й сучасності славетної Львівської політехніки.

«Від Реальної школи до Львівської політехніки. Нариси з історії Львівської політехніки (1816–1918)»

Праця колективу авторів за редакцією ректора професора Юрія Бобала. Упорядник – історик, вчений секретар Науково-технічної бібліотеки Політехніки Олександр Шишка.
Книга висвітлює історію заснування і розвитку Львівської політехніки в ранній період 1816–1918 рр. Видання містить авторські дослідження, архівні документи, фотографії, зокрема й з інтернет-джерел, відображає історичний шлях університету. Історію Політехніки у Львові подано на ширшому тлі історії Галичини у складі Австро-Угорської монархії, становлення ремесел, поширення науково-технічного прогресу, національних змагань українців.
Видання буде корисним кожному, хто цікавиться історією та діяльністю Національного університету «Львівська політехніка».

Р. Я. Кузьмин, Ю. М. Курдина, «Doctores honoris causa Львівської політехніки»

Видання висвітлює життєві та наукові шляхи номінантів звання doctor honoris causa – почесний доктор – Національного університету «Львівська політехніка», починаючи від 1912 року до наших днів.
Традиція нагородження званням doctor honoris causa прийшла до Львова з німецьких та австрійських навчальних закладів. Першим почесним доктором Львівської політехніки стала у 1912 році Марія Склодовська-Кюрі, вчена зі світовим іменем, подвійна лауреатка Нобелівської премії. У радянські часи традицію нагородження званням почесного доктора було перервано і відновлено 1995 року.
Серед почесних докторів Львівської політехніки – українці, поляки, французи, американці; вчені і громадські діячі; особистості, чий внесок в історію незаперечний. Видання докладно розповідає про кожного з 47 почесних докторів Політехніки, починаючи від Марії Склодовської-Кюрі до номінанта 2016 року – Евгена Чолія, президента Світового Конгресу Українців.
Почитати цю книжку буде корисно кожному, хто цікавиться європейськими освітніми традиціями.

Богдан Черкес, Світлана Лінда, Юлія Богданова, «Національний університет «Львівська політехніка». Архітектурний атлас»

Двомовний – українською та англійською – 400-сторінковий Архітектурний атлас присвячено історії виникнення та формування архітектурного комплексу Національного університету «Львівська політехніка». Подано відомості з історії проектування і спорудження навчальних та адміністративних корпусів, гуртожитків, навчальних полігонів, спортивно-оздоровчих таборів. Атлас ілюстровано архівними проектними матеріалами, історичними та сучасними світлинами, акварелями (художники – викладачі кафедри дизайну та основ архітектури Зоряна Климко, Василь Кузьмич, Ольга Лисенко, Олег Лясковський, Сергій Мільчевич, Ольга Оконченко, Віктор Орищак, Юліан Петровський, Ольга Чоломбітько, Ігор Юрченко, а також викладач Львівської академічної гімназії Богдан Лінда).
Атлас призначено для професорсько-викладацького складу та студентів Національного університету «Львівська політехніка», а також для всіх, хто цікавиться історією Львівської політехніки.

Комплект листівок «Національний університет «Львівська політехніка». Lviv Polytechnic National University»

У комплект ввійшли 24 листівки з акварелями навчальних корпусів, гуртожитків, таборів відпочинку. Комплект ілюструє реальну, фізичну історичну тяглість Політехніки: найдавніші будівлі зведено у другій половині ХІХ століття, найновіші – у 1980-х. На звороті кожної листівки зазначено імена творців і час будівництва. Загальна концепція листівок: Богдан Черкес, Світлана Лінда, Юлія Богданова.
Ціна комплекту листівок 30 грн.

Подарунковий ювілейний диск про Львівську політехніку

На диску – відеорозповідь про Політехніку, її заснування і розвиток, ректорів та визначних учених, наукові відкриття, інновації; текстовий виклад історії, починаючи від цісарського декрету 1816 року, яким у Львові створено Цісарсько-королівську реальну школу, до нинішнього статусу Національного університету; фотогалерея архівних і сучасних світлин; аудіозаписи у виконанні колективів Політехніки – Народної хорової капели студентів «Гаудеамус», Народного камерного оркестру «Поліфонія», Народного симфонічного оркестру, Народного чоловічого хору «Орфей», Народного ансамблю бандуристок «Заспів».
Ціна диску 36 грн.