Двадцять літ у любові до книги

Велике університетське книжково-журнальне видавництво:
яке сповна забезпечує потреби Львівської політехніки у навчальній і науковій літературі;
чиї книжки мають попит в інших університетах України;
чия виставкова діяльність відома в багатьох містах,
чиї поліграфічні можливості дозволяють надавати послуги друку стороннім організаціям і замовникам, –
таким, завдяки розумінню і сприянню керівництва Університету і власній щоденній праці, є Видавництво Львівської політехніки сьогодні. А починалося все двадцять років тому, коли ректор Львівської політехніки Юрій Рудавський і його команда формували далекосяжні стратегії розвитку. 2 квітня 1993 року, на виконання наказу ректора, у Львівському політехнічному інституті створено видавництво.

У святковій доповіді з нагоди 20-річчя Видавництва Львівської політехніки його директор Іван Паров'як згадував імена людей, які починали у Політехніці книговидавничу справу – Богдана Крохмального, першого директора, Миколи Проданюка, керівника комп'ютерного центру, Ярослави Величко, головного редактора тижневика "Львівський політехнік", тепер відомого як "Аудиторія", Петра Костробія, першого проректора і куратора новоствореного видавництва. Поворотним моментом стала реорганізація Видавництва 1998 року, об'єднання всіх поліграфічних потужностей Політехніки. Над новими завданнями працювала нова команда, яку очолив директор Іван Паров'як; куратором видавництва став директор Центру профорієнтації Борис Романишин. Ефективну економічну модель видавництва як окремого структурного підрозділу вдалося створити завдяки розумінню проректора - головного бухгалтера Політехніки Анатолія Мороза. Велику технічну підтримку молодий колектив отримав від проректора з господарської роботи світлої пам'яті Станіслава Жернового. Упродовж років тривали послідовні якісні перетворення: ремонти приміщень для видавництва і друкарні, добір фахівців, закупівля обладнання, участь у першій великій виставці – Форумі видавців 1999 року, становлення власної мережі книгарень.
Видавництво - то його автори. Іван Паров'як вдячно називає імена авторів-політехніків, тих найперших, які відважилися довірити свої рукописи ще зовсім молодому видавничому колективу, і тих, з якими видавництво працює сьогодні. Говорив також і про сучасні фінансові труднощі, і про сподівання їх подолати завдяки добрій волі людей, які розуміють важливість книжки в освіті.
Те, що Університет цінує своє Видавництво, засвідчили нагороди, які від імені ректора Львівської політехніки професора Юрія Бобала вручив проректор з наукової роботи професор Анатолій Загородній: провідні фахівці Видавництва отримали ювілейного дня грамоти, дипломи, подяки, а директор Видавництва – відзнаку ректора, нагрудний знак.
Вітали Видавництво його автори, колеги і партнери з Політехніки та інших установ: від імені ректора Української академії друкарства - Роксолана Зацерковна, виконавчий директор Клубу львівських поліграфістів, від Товариства "Просвіта" Львівської політехніки - професор Христина Бурштинська.

Професор Анатолій Загородній, проректор Львівської політехніки: Двадцять років тому не просто підписано наказ – прийнято стратегічне рішення: для розвитку Університету, поліпшення освітньої діяльності, наукового процесу, бо з'явилася можливість публікувати результати наукових досліджень. Створено нові робочі місця – не можна забувати, наскільки це було важливо у кризових дев'яностих роках.

Професор Ігор Тревого, президент Українського товариства геодезії і картографії: Завдяки постійній співпраці з Видавництвом Львівської політехніки, виходу в світ наукових журналів і збірників львівська школа геодезистів стала відомою у світі.

Професор Зеновій Бліхарський, директор Інституту будівництва та інженерії довкілля: Книжки Видавництва робить дуже фаховий колектив, з цими виданнями не соромно їхати за кордон.

Олександр Шишка, директор Науково-технічної бібліотеки: Не так ще давно подібну якість друку можна було сподіватися від видавництв Фінляндії чи Німеччини, якість редагування – від великих академічних видавництв.

Професор Галина Петришин, завідувач кафедри містобудування: 1993 року ми вперше побували делегацією в Кракові; нас вразила книжкова крамничка у Краківській політехніці – про щось подібне ми тоді могли хіба що мріяти. А сьогодні за нашими книжками з архітектури вчаться студенти нашої Політехніки, університетів центральної і східної України.

Ірина Ключковська, директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою: Ми в Політехніці не лише працюємо, ми тут живемо. Видавництво – один з найяскравіших брендів Університету, виповнює його духовний простір.

У головній актовій залі Університету, де відбувалося врочисте зібрання, тривала виставка найкращих видань різних літ і звучала класична музика у виконанні струнного квартету камерного оркестру "Поліфонія".