Тиждень Книги у Львівській політехніці. Середа, 29 травня

"Філософія галицької кухні". Кажуть, культура споживання їжі в японців оперта на зорове сприйняття, китайців – на смакове; а на що опирається українська культура споживання їжі? Відколи й навіщо розрізняють поняття "високої" і "народної" кухонь? Що таке – галицька кухня, відколи існує і чим різниться від кухні української? Які спільні гастрономічні горизонти єднають українців з німцями, шотландцями, євреями? Чим завдячують галичани невгомонному шукачеві індій Христофорові Колумбу? І чому мамин борщ завжди смакує найліпше? Багато цікавого, навіть несподіваного можна було довідатися про філософські, історичні, культурні тонкощі їди від Тараса Возняка, засновника і головного редактора Незалежного культурологічного часопису "Ї", під час презентації найсвіжішого, 73-го, випуску – "Філософія галицької кухні". (До слова, пан Возняк – випускник Львівської політехніки 1979 року, тому в розмові було згадано і комбінат харчування тодішнього ЛПІ). Розмову доповнив журналіст Всеволод Поліщук з новоствореного братства під назвою "Клуб галицької кухні". Одне з найближчих завдань Клубу – зібрати і перевидати галицькі куховарські книги ХІХ століття, познайомити галичан з кулінарною творчістю попередниць Ольги Франко і Дарії Цвєк.
У пухкому томику "Філософії галицької кухні" немає рецептів, натомість – є захопливі розвідки про регіональні, національні кухні, ностальгійні замальовки, есеї, гумористичні шкіци блискучого грона авторів, серед яких – Ґійом де Боплан, Іван Крип'якевич, Станіслав Лем, Юрко Винничук, Наталка Хобзей, Ігор Лильо, Тарас Прохасько…
Фотографував Андрій Чад

"Дні Дня у Львові". В час Тижня Книги у Львівській політехніці відбулася ще одна важлива подія - відкриття фотовиставки газети "День" і читацька конференція "Як здійснити українську мрію? Обговорення "Бронебійної публіцистики". Організатор зустрічі з головним редактором Ларисою Івшиною і журналістами "Дня" - Міжнародний інститут освіти, культури та зв'язків з діаспорою (директор Ірина Ключковська).