Анна Кос і її версiї площі Ринок у Львові

Ця книжка про Львів, про ту його частину, яка завжди називалася площею Ринок і до кінця XVIII століття залишалася центром міста. Серед найцікавіших архітектурних ансамблів площі Ринок – будівлі, які мають аналоги серед відомих споруд Флоренції і Мілану часів Високого Відродження.
Площа жила бурхливим життям, тут відбувалися найрізноманітніші події – і героїчні, і комічні. Мешкали, перебували, гостили тут представники далеких світів. Багато славних імен України знала площа Ринок у Львові.

Власне під таким кутом зору - цікавих особистостей, маловідомих подій, історичної справедливості й несправедливості, - історик Анна Кос прагне познайомити гостей міста і нас, львів'ян (надто ж молодих людей, які тільки-но відкривають для себе приваби старого Львова), з унікальною площею, яку наразі ще маємо щастя бачити, по якій наразі маємо щастя ступати.
Тема, якій присвячений авторський путівник Анни Кос "Площа Ринок у Львові", непроста, жива, болюча, тож презентація книжки мимохіть перетворилася на жваве обговорення - що можемо робити для збереження унікального міського простору, який на очах перепристосовується, руйнується на догоду бізнес-тенденціям, на виконання некомпетентних вказівок влади або ж просто через громадянську байдужість.
Прикметно, що ця зустріч, на яку зійшлися історики, архітектори, мистецтвознавці, екскурсоводи, відбулася в залах Львівської організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури (голова Товариства Андрій Салюк). Товариство ініціює громадські слухання, дискусії громадян із владою - щоб гарні слова про стародавнє місто не просто були вислухані, а ще й ставали корисними для Львова діями.

Фотографувала Ірина ОБАРІНЧУК