Міністерські грифи для навчальної літератури скасовано. Університети здобувають видавничу автономію

Відтепер університети України надаватимуть рекомендації до друку (грифи) підручникам і навчальним посібникам самостійно. Досі це було привілеєм Міністерства освіти і науки.
Ще на початку 2014 року заплановано реформи в системі освіти. Одна з головних змін в освітній галузі – надання більшої автономії навчальним закладам.

У квітні 2014 року Міністерство освіти і науки ініціювало зміни до чинних нормативних документів щодо скасування процедури надання грифів навчальній літературі для вищих навчальних закладів. Мета реформи – підсилити відповідальність вишів щодо якості надання освітніх послуг. Визначено, що контроль за використанням у навчально-виховному процесі у вищих навчальних закладах якісної навчальної літератури здійснюють їхні керівники.
Зміни до Наказу МОН України «Про затвердження Порядку надання навчальній літературі, засобам навчання і навчальному обладнанню грифів та свідоцтв Міністерства освіти і науки України» офіційно оприлюднено 14 жовтня.
Отож, тепер Львівська політехніка, як інші вищі навчальні заклади держави, самостійно надаватиме рекомендації до друку (грифи) підручникам і навчальним посібникам. Спільно з лабораторією управління вищим навчальним закладом (науковий керівник Любомир Пилипенко) розроблено проект Положення про порядок планування та видання навчальної літератури в Національному університеті "Львівська політехніка". 28 жовтня у Львівській політехніці відбулася Вчена рада, де проект було заслухано та схвалено.
Обговорення цієї важливої освітньої новації стало доброю нагодою для виставки підручників та навчальних посібників навчально-наукових інститутів, а також книг, що стали переможцями різноманітних книжкових конкурсів – зокрема Форуму видавців, "Книжки року". Виставка навчальної літератури засвідчує, що ректорат Львівської політехніки, директори навчально-наукових інститутів приділяють велику увагу плануванню та фінансуванню видання навчальної літератури. Книговидання є важливим і перспективним напрямом діяльності університету.