23 квітня – Всесвітній день книги та авторського права

Всесвітній день книги та авторського права (англ. World Book and Copyright Day, ісп. Día Mundial del Libro y del Derecho de Autor) – відзначається щорічно починаючи з 1996 року. Всесвітній день книги проголошено на сесії ЮНЕСКО 15 листопада 1995 року.
Рішення було прийнято з метою просвіти, усвідомлення культурних традицій, а також з урахуванням того, що книги є найбільшим засобом поширення знань, найнадійнішим способом їх збереження. В резолюції ЮНЕСКО відзначається також ефективність проведення в цей день книжкових виставок та ярмарків.
Автори рішення урахували досвід країн та організацій, які вже раніше проводили "День книги". Зокрема, 1926 року іспанський король Альфонс XIII підписав декрет про святкування в Іспанії Дня іспанської книги. Після деякої полеміки вирішено, що цим днем буде 23 квітня – день смерті Мігеля Сервантеса. У Барселоні цей день збігся зі святом на честь покровителя Каталонії Святого Георгія, коли книготорговці влаштували грандіозний книжковий ярмарок. Саме там, з 1931 року, з'явився звичай дарувати троянду кожному, хто придбає книгу.
Дату Всесвітнього дня книги вибрано на згадку про те, що 23 квітня 1616 року померли Мігель де Сервантес і Вільям Шекспір.