- Рубрики
- Філософія, психологія, педагогіка
- Історія
- Політика, право
- Економіка
- Математика
- Фізика
- Хімія, хімічна технологія
- Біологія, валеологія
- Геодезія, картографія
- Загальнотехнічні науки
- ІТ, комп'ютери
- Автоматика, радіоелектроніка, телекомунікації
- Електроенергетика, електромеханіка
- Приладо-, машинобудування, транспорт
- Будівництво
- Архітектура, містобудування
- Мовознавство
- Художня література
- Мистецтвознавство
- Словники, енциклопедії, довідники
- Журнал "Львівська політехніка"
- Збірники тестових завдань
- Книжкові видання
- Наукова періодика
- Фірмова продукція
Igor Bordun, Vadym Ptashnyk, Maria Sadova, Roksolana Chapovska Utilization of Sugar Beet Pulp by Getting Activated Carbon
UTILIZATION OF SUGAR BEET PULP
BY GETTING ACTIVATED CARBON
Igor Bordun1, Vadym Ptashnyk2, Maria Sadova1, Roksolana Chapovska3
1 Lviv Polytechnic National University, Lviv, Ukraine
2 Lviv National Agrarian University, Dubliany, Ukraine, ptashnykproject@gmail.com
3 PE “Higienix”, Lviv, Ukraine
Received: 30.01.2017
© Bordun I., Ptashnyk V., Sadova M., Chapovska R., 2017
Abstract. The formation and properties of sugar beet pulp have been analysed in the article. It has been proposed to use it as raw material to produce activated carbon. A better hydrophilicity of the obtained carbon in comparison with the samples of industrial production has been shown. Structural features and a porous structure of carbon made of sugar beet pulp have been analysed by X-ray diffraction and small angle scattering methods. It has been found that pores with average radii of inertia of 3.5 nm make the main contribution to the pore structure.
Key words: pulp, recycling, activated carbon, hydrophilicity, porous structure.
Кількість посилань 15