Токсикологічна хімія харчових продуктів та косметичних засобів

Воронов С. А. та ін.
Код: 978-617-607-001-6
Підручник / С. А. Воронов, Ю. Б. Стецишин, Ю. В. Панченко, В. П. Васильєв; за ред. проф. С. А. Воронова. Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2010. 316 с. Формат 170 х 240 мм. М'яка обкладинка.
Ціна:295,00грн.
Weight: 0 кг

Подано основні дані про певні класи ксенобіотиків, що можуть міститись у харчових продуктах і косметичних засобах. Особливу увагу приділено аспектам потрапляння токсикантів із зовнішнього середовища в організм людини, їх токсичній дії, методам їх виявлення та запобігання отруєнням. Значну увагу в підручнику приділено проблемі використання харчових добавок і компонентів косметичних засобів та можливим проявам їх токсичності.
Для студентів спеціальності “Хімічна технологія харчових добавок та косметичних засобів”. Також може бути цікавим студентам харчових спеціальностей, токсикологам, медикам та біологам.
Затвердило Міністерство освіти і науки України як підручник для студентів напряму підготовки “Хімічна технологія та інженерія”.

Зміст

Передмова.
Вступ.

Розділ 1. Предмет токсикологічної хімії харчових продуктів та косметичних засобів.
Історія виникнення та становлення токсикології. Поняття про основні небезпеки отруєння харчового походження.
1.1. Предмет токсикологічної хімії харчових продуктів та косметичних засобів.
1.2. Основні етапи історії токсикології.
1.3. Поняття про основні небезпеки отруєння харчового походження .

Розділ 2. Біотики, ксенобіотики, гомеостаз. Загальні уявлення про механізм взаємодії організму та ксенобіотиків.
2.1. Біотики, ксенобіотики, гомеостаз.
2.2. Загальні уявлення про механізм взаємодії організму та ксенобіотиків.
2.3. Фактори, що впливають на токсичність хімічних сполук. Основи термінології в токсикології. Поняття “доза токсиканту”.

Розділ 3. Шляхи проникнення токсикантів в організм людини. Маршрути поширення токсикантів у організмі.
3.1. Шляхи проникнення токсикантів в організм людини.
3.2. Поширення токсикантів в організмі людини. Фізико-хімічні властивості токсикантів та їх зв’язування білками.
3.3. Вплив фізико-хімічних властивостей токсиканту та середовища на його дифузію.
3.4. Поняття про токсикокінетику.

Розділ 4. Молекулярні механізми поширення токсикантів у організмі людини.
Потрапляння токсикантів у клітини.
4.1. Загальні уявлення про будову клітинних мембран.
4.2. Класифікація мембран за механізмом перенесення токсикантів у клітини.
4.3. Рецептори.

Розділ 5. Метаболізм ксенобіотиків. Реакції І та ІІ стадій метаболізму ксенобіотиків.
5.1. Реакції І стадії метаболізму ксенобіотиків.
5.2. Реакції II стадії метаболізму ксенобіотиків.

Розділ 6. Токсикологія та екотоксикологія нітрогеновмісних шкідливих речовин.
6.1. Загальні уявлення про механізм взаємодії нітрогеновмісних шкідливих речовин з організмом.
6.2. Джерела надходження нітратів і нітритів в організм людини.
6.3. Визначення нітратів та нітритів у продуктах харчування.

Розділ 7. Токсикологія та екотоксикологія пестицидів.
7.1. Дія хлорорганічних та фосфорорганічних пестицидів на живі організми.
7.2. Характеристика пестицидів та шляхи їх потрапляння у продукти харчування.
7.3. Визначення залишків пестицидів.

Розділ 8. Токсикологія та екотоксикологія важких металів.
8.1. Загальні уявлення про механізм взаємодії важких металів з організмом людини. Реагенти детоксикації важких металів.
8.2. Джерела забруднення продуктів харчування катіонами важких металів.
8.3. Якісний аналіз суміші катіонів важких металів методом тонкошарової хроматографії.

Розділ 9. Токсикологія та екотоксикологія радіонуклідів.
9.1. Дія іонізуючого опромінення на організм людини.
9.2. Контроль за вмістом радіонуклідів у продуктах харчування і продовольчій сировині.
9.3. Сполуки-радіопротектори.
9.4. Визначення радіоактивності у продуктах харчування.

Розділ 10. Токсикологія антибіотиків та гормональних препаратів.
10.1. Джерела забруднення продуктів харчування антибіотиками.
10.2. Класифікація антибіотиків та способи їх одержання. Оцінювання біологічної активності антибіотиків.
10.3. Побічні реакції, що виникають при застосуванні антибіотиків.
10.4. Хімічна структура та токсикологія гормональних препаратів.
10.5. Виявлення антибіотиків у молоці.

Розділ 11. Токсикологія мікотоксинів.
11.1. Мікотоксини.
11.2. Запобігання зараженню продуктів мікотоксинами та їх детоксикація.
11.3. Контроль за вмістом мікотоксинів у продовольчій сировині та продуктах харчування.
11.4. Визначення мікотоксинів у харчових продуктах.

Розділ 12. Токсикологія харчових продуктів, забруднених мікроорганізмами.
12.1. Ендотоксини та екзотоксини. Організація та молекулярний механізм дії токсичних молекул, продукованих бактеріями.
12.2. Виявлення бактеріального забруднення продуктів харчування.

Розділ 13. Токсикологія харчових добавок.
13.1. Токсикологія харчових барвників.
13.2. Токсикологія ароматичних речовин.
13.3. Токсикологія підсилювачів смаку та аромату.
13.4. Токсикологія підсолоджувачів та цукрозамінників.
13.5. Токсикологія харчових регуляторів кислотності та лужності.
13.6. Токсикологія харчових стабілізаторів, загущувачів, комплексоутворювачів та желюючих агентів.
13.7. Токсикологія харчових консервантів.
13.8. Токсикологія харчових антиоксидантів.
13.9. Визначення харчових добавок у продуктах харчування.

Розділ 14. Токсикологія компонентів парфумерних та косметичних засобів.
14.1. Токсикологія жирних кислот, спиртів та восків.
14.2. Токсикологія поверхнево-активних речовин, емульгаторів та змочувальних агентів.
14.3. Токсикологія консервантів.
14.4. Токсикологія ароматизаторів та фіксаторів запаху.
14.5. Токсикологія барвників.
14.6. Токсикологія відбілювачів шкіри.
14.7. Токсикологія мінеральних олій.
14.8. Визначення фторидів у зубній пасті методом іонометрії.

Список літератури.
Термінологічний словник.
Предметний покажчик.