Максимів Н. Л., Олійник Л. П. Застосування ультразвуку для очищення стічної води у харчовій промисловості.

УДК 66.684
Н. Л. Максимів, Л. П. Олійник
Національний університет “Львівська політехніка”,
кафедра загальної хімії
ЗАСТОСУВАННЯ УЛЬТРАЗВУКУ ДЛЯ ОЧИЩЕННЯ СТІЧНОЇ ВОДИ У ХАРЧОВІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ
© Максимів Н. Л., Олійник Л. П., 2016
Досліджено вплив ультразвуку на зменшення величини біологічного та хімічного забруднення стічної води. Наші результати показують, що окиснення органічних сполук, що виділяються в дисперсії під час обробки ультразвуком, відбувається за реакцією першого порядку. Дисперсія мікроорганізмів – гетерогенна система, і її окиснення відбувається за реакцією псевдодругого порядку, очевидно, тільки на поверхні клітин. Запропоновано математичну модель, яка описує процес руйнування агломератів клітин мікроорганізмів.
Ключові слова: акустична кавітація, водоочищення, кінетика реакції, біологічне забруднення, хімічне споживання кисню
THE USE OF ULTRASOUND FOR WASTEWATER TREATMENT
IN THE FOOD INDUSTRY
© Maksymiv N. L., Oliynyk L. P., 2016
Influence of ultrasound on a decrease of the biological and chemical impurities of wasterwater was investigated. Our results shown that oxidation of organic compounds during sonication proceeds according to the pseudo first order reaction. Dispersion of microorganisms is heterogenic system and its oxidation proceeds only on the cell surface according to pseudo second order reaction. A mathematical model of ultrasonic degradation of microorganisms aggregate was proposed.
Key words: acoustic cavitation, water purification, kinetic of reaction, biological impurities, chemical oxygen demand.

Література – 10.