- Рубрики
- Філософія, психологія, педагогіка
- Історія
- Політика, право
- Економіка
- Математика
- Фізика
- Хімія, хімічна технологія
- Біологія, валеологія
- Геодезія, картографія
- Загальнотехнічні науки
- ІТ, комп'ютери
- Автоматика, радіоелектроніка, телекомунікації
- Електроенергетика, електромеханіка
- Приладо-, машинобудування, транспорт
- Будівництво
- Архітектура, містобудування
- Мовознавство
- Художня література
- Мистецтвознавство
- Словники, енциклопедії, довідники
- Журнал "Львівська політехніка"
- Збірники тестових завдань
- Книжкові видання
- Наукова періодика
- Фірмова продукція
Паляниця Л. Я., Березовська Н. І., Косів Р. Б., Харандюк Т. В. Вплив електрохімічно активованої води на бродильну активність дріжджів
УДК 663.12/18
Л. Я. Паляниця, Н. І. Березовська, Р. Б. Косів, Т. В. Харандюк
Національний університет “Львівська політехніка”,
кафедра технології органічних продуктів
liubapal@ukr/net
ВПЛИВ ЕЛЕКТРОХІМІЧНО АКТИВОВАНОЇ
ВОДИ НА БРОДИЛЬНУ АКТИВНІСТЬ ДРІЖДЖІВ
© Паляниця Л. Я., Березовська Н. І., Косів Р. Б., Харандюк Т. В., 2017
Досліджено стимулювальну дію електрохімічно активованої води, зокрема, католіту, аноліту, суміші католіту та аноліту у співвідношенні 1:1 на бродильну активність спиртових дріжджів. Встановлено, що оброблення спиртових дріжджів DeltafеrmAL-18 електрохімічно активованою водою стимулює їх бродильну активність щодо контролю, що зумовлює збільшення вмісту спирту на 6 %, зменшення концентрації незброджених цукрів на 4,6–10,2 % і нерозчиненого крохмалю у бражці та скорочення тривалості стадії бродінняна до 8 год. Показано, що найбільша кількість дріжджових клітин у бражці спостерігається під час використання засівних дріжджів, витриманих у католіті.
Ключові слова: електрохімічно активована вода, католіт, аноліт, дріжджі, бродильна активність.
L. Palianytsia, N. Berezovska, R. Kosiv, T. Kharandiuk
THE INFLUENCE OFELECTROCHEMICALLY
ACTIVATED WATERON ALCOHOL YEAST ACTIVITY
© Palianytsia L., Berezovska N., Kosiv R., Kharandiuk T., 2017
The influence of electrochemically activated water, in particular сatholyte, anolyte, catholyte/anolyte mixture (1:1), on alcohol yeast activity is investigated. The alcohol yeast DeltafеrmAL-18 treatment with electrochemically activated water stimulates their fermentative activity, which leads to the increase in alcohol concentration on 6 %, the decrease in concentration of non-fermented sugars on 4,6-10,2 % and insoluble in mash starch and reduction of the fermentation time on 8 hours. It is shown that the largest concentration of yeast cells in mash starch observed when using treatment by catholyte seeding yeast.
Key words: electrochemically activated water, сatholyte, anolyte, alcohol yeast, fermentative activity.
Кількість посилань 11