- Рубрики
- Філософія, психологія, педагогіка
- Історія
- Політика, право
- Економіка
- Математика
- Фізика
- Хімія, хімічна технологія
- Біологія, валеологія
- Геодезія, картографія
- Загальнотехнічні науки
- ІТ, комп'ютери
- Автоматика, радіоелектроніка, телекомунікації
- Електроенергетика, електромеханіка
- Приладо-, машинобудування, транспорт
- Будівництво
- Архітектура, містобудування
- Мовознавство
- Художня література
- Мистецтвознавство
- Словники, енциклопедії, довідники
- Журнал "Львівська політехніка"
- Збірники тестових завдань
- Книжкові видання
- Наукова періодика
- Фірмова продукція
Вашкурак У. Ю., Фалик Т. С., Шевчук Л. І., Коваль І. З. Використання кавітаційних технологій для очищення стічних вод пивоварні
УДК 66.084+541. 182;6281
У. Ю. Вашкурак, Т. С. Фалик, Л. І. Шевчук, І. З. Коваль
Національний університет “Львівська політехніка”,
кафедра технології органічних продуктів,
e-mail: ulianavashkurak@gmail. сom
ВИКОРИСТАННЯ КАВІТАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ
ДЛЯ ОЧИЩЕННЯ СТІЧНИХ ВОД ПИВОВАРНІ
© Вашкурак У. Ю., Фалик Т. С., Шевчук Л. І., Коваль І. З., 2017
Досліджено вплив ультразвукової кавітації в атмосфері кисню, азоту, суміші азоту та кисню у співвідношенні 1:1 на процес руйнування органічних забруднень стічних вод пивоварні. Встановлено, що найвищу ефективність проявляє барботування азоту в ультразвуковому полі на стоки пивоварної промисловості. Кавітаційний процес руйнування органічних сполук у стічних водах можна описати, застосувавши кінетичне рівняння першого порядку. Розраховано ефективні константи руйнування органічних забруднень у стічних водах пивоварні, що підтвердило ефективність подачі азоту в кавітаційну зону.
Ключові слова: ультразвукова кавітація, органічні забруднення, барботування, кінетичне рівняння, очищення стічних вод пивоварні.
U. Vashkurak, T. Falyk, L. Shevchyk, I. Koval
THE USE OF CAVITATION TECNOLOGIES
FOR WASTEWATER TREАTMENT BREWERY
© Vashkurak U., Falyk T., Shevchyk L., Koval I., 2017
The influence of ultrasound cavitation in an atmosphere of oxygen, nitrogen, a nitrogen and oxygen a ration 1:1 on the destruction of organic contaminants of wastewater brewery was investigated. It has been determined that the highest efficiency of bubbling nitrogen in the mixture of ultrasound field on the brewing industry. Cavitation destruction of organic compounds in wastewater can described by applying a first – order kinetic equation. The effective constant destruction of organic contaminants in wastewater brewery was calcblated, which confirmed the efficiency of supply nitrigen into cavitation zone.
Key words: ultrasound cavitation, organic contaminants, bubbling, kinetic equation, wastewater brewery.
Кількість посилань 6